Välkommen mars

04.03.2024 11:23

Hej!

Under januari och februari har vi blivit bjudna på vackert vinterväder med snö, men också kyla, is och besvärligt väglag.

Det var en lång period med mycket snö att pulsa i, riktigt bra arbete för hästarna att bygga kondition och styrka.

När snön så sakteliga minskar så är en stor utmaning att på isgatan hitta bra ridning som är uppbyggande och stärkande både för ryttare och hästar. Med lite fantasi kan vi göra så mycket uppbyggande balansarbete i skritt både för hästarna och oss själva!


Jag är så imponerad över alla ni som inte har tillgång till ridhus hemma på gården och som har hållt igång era hästar på ett bra sätt hela vintern!

Nu börjar våren att närma sig och dagarna blir allt längre. Några svanar flög förbi över byn och nu väntar jag på att lärkan ska komma och drilla i skyn.

Enligt bondepraktikan ska det snöa 3 gånger efter det att lärkan kommit. Mer snö är alltså att vänta!

Första helgen i februari var jag med på årets Tränar- och ridlärarkonvent i Uppsala. Många intressanta föreläsningar under två dagar. Alltid lika nyttigt att fylla på med mer kunskap och att träffa tränarkollegor från hela landet!

Jag var iväg på ytterligare en fortbildning under februari. Denna gång i Djursholm på en tränar och domarfortbildning med syftet att få bra samsyn mellan domare och tränare. Vi fick följa många fina ekipage under dagen.


 

Det är verkligen kul med så stort intresse för träning! Mina träningar som jag erbjuder lite var stans runt om i Västmanland, Uppland och Dalarna är så gott som fullbokade fram till sommaren.

I slutet på januari hade jag tillsammans med Wirsbos ridlärare och skolhästarna på Wirsbo en clinic ”Häst och ryttare - samspel i harmoni”. Jättekul med näst intill full läktare och självklart gott fika i cafét! Känns också kul att få förmånen att ha kurser februari och mars i Wirsbo! Härliga elever, fantastisk anläggning, miljö och fina hästar!

Ytterligare ett par clinics har jag haft under årets första månader. Vid dessa tillfällen har det handlat om programridning och programteknik.

Tävlingarna börjar så smått att komma igång efter vintern. Än så länge känns det lite trögt med antal starter eftersom det varit en låååång vinter.

Lite tankar....

 

Det kan väl inte undgå någon att det är turbulent i hästvärlden och då speciellt i dressyren.

Just nu pratas och skrivs det mycket om hästens välfärd. Vilket självklart är bra och kan leda till förändringar! Jag tror att många människor tänker till, hur och vad vi gör med våra hästar!

Hästens välfärd ska alltid sättas först i allt vi gör.

Ridsportförbundet har tagit fram en modell för att mäta hästens välfärd:

*Utfodring, *Fysisk miljö, *Hälsa, *Beteende och *Mental hälsa.

Går att läsa om på Ridsportförbundets hemsida.

 

Fundera på dessa rader som vi fick med oss på konventet i Uppsala från veterinär Göran Dahlin/hästvälfärdsrådet.

Vad utsätter vi våra hästar för?

”Drömmer tjuren Ferdinand om en karriär på tjurfäktningsarenan?

Drömmer den unga hästen om en karriär på tävlingsbanorna?

Det är människan som drömmer…”

 

Jag vill tro att de allra flesta av oss hästägare och ryttare som håller på med detta intresse älskar våra hästar och gör allt för att de ska må bra!

Genom en fin kommunikation och fint samspel i ridningen så önskar jag att det i hästarnas värld ska finns ett kärleks-och tillitsfullt band mellan häst och ryttare.

För ryttaren är hästen en partner, en förtroendegivande och lojal vän. Tillsammans bildar häst och ryttare ett oskiljbart team, som ska lita på varandra i alla situationer.

Jag önskar att ryttare och häst blir som en enhet som tillsammans kan dansa och röra sig med lätthet i för hästen optimala form, takt och tempo.

Bandet mellan häst och ryttare är ett unikt uttryck för kärlek.

Se framsidan på min bok!

Mina tre ledord i min verksamhet är Glädje Harmoni Utveckling.

Det är just det jag tycker att ridning ska vara när den är som bäst och vackrast!

För er som inte har sett eller haft möjlighet att köpa min bok som handlar just om mina tre ledord så finns den att köpa genom mig.

Boken heter ”Häst och Ryttare-Samspel i Harmoni” och kostar med frakt 280 kr. Enklast är att Swisha summan till 0705616904 och skriva namn och adress i kommentarsfältet på Swishen. Boken postas på direkten. Boken går också att hämta på plats vid de ställen som jag har kurs, träningar mm. Och kostar då 200 kr.

Läs mer om boken på här på hemsidan.

Gå gärna in och läs på Nyheterna från januari. Här finns där en liten årskrönika med bilder från 2023.

Kika gärna in i kalendern om du vill veta mer eller vara med på de aktiviteter som jag erbjuder i min verksamhet!

Jag ser fram emot en fin vår tillsammans med er!

Kicki 

 

—————

Tillbaka